Summering av helgen

Måndagskänslor upphöjt i flera hundra. Så känns det i dag. Är grymt trött och orkeslös. Minsta lilla sak känns som en kraftansträngning. Har vilat på förmiddagen. Kanske det gjorde en tröttare.

I helgen har vi återigen varit i fjällvärlden. I lördags packade vi ner fika i ryggsäcken och begav oss upp på fjället för att träna hund. Det blåste rejält på kalfjället så vi sökte oss ned i en dal där Leffe och Linus fixade i ordning en jättegrop. I den gjorde de upp eld så att vi kunde grilla korv när jag kom tillbaka från en runda med Boy.
Även Fly var med på fjället och hon stormtrivdes. Glädjen i hennes ögon gick inte att miste på. Ofrånkomligt slogs man av tanken att det här kanske var hennes allra sista dag på fjället. Förhoppningsvis blir det fler, men man vet ju aldrig.

Efter att vi hade grillat korv begav jag återigen ut med Boy för att träna inför söndagens prov. Vi fick till ett flertal fågelarbeten varav några var riktigt bra.

I går var det då dags att stiga upp före tuppen för att göra sig klar för provdagen. Sommartiden gjorde att uppstigningen blev ännu tidigare, vilket kändes i går kväll. Provet gick inte så bra för oss. Första släppet jobbade BOy på bra och fick fin kritik. Han var rejält taggad och tog ut svängarna vissa stunder.


En mulen och småkall start på provdagen. Vädret sprack dock upp och bjöd på strålande sol.

I andra släpp slog Boy ner ett slag i den snåriga delen av björkskogen. Han blev borta ett par minuter och efter ett tag signalerar partnern att han står. Jag skidrar på tillsammans med domaren. Ser inte till någon hund först. Jag går på åt fel håll tillsammans med domaren och de tre otrygga riporna lättar av vår åsyn och då kunde inte Boy hålla sig utan gick efter för långt för att bli godkänd. Hade kanske gått bättre om jag kommit upp på rätt sida av honom. Nåväl, bara att glömma och gå vidare. Är ändå rätt nöjd med dagen trots allt. Han var som sagt var lite för mycket på hugget.


Åkte jag ut?! …


… jag vill tillbaka dit juh!

Några fler bilder från fjället:

Zzzzzz

Det har varit fjällhelg med träning och prov.
Bilder och text kommer i morgon. Är grymt trött i ögat.

Mot livets slut


En pigg och alert fröken trots sina snart 11 år.

Tidigare har jag skrivit och berättat om Fly och hennes urinvägsinfektion. Hon har, som jag tidigare berättat, aldrig varit sjuk under sina snart 11 år. Hon har inte varit till veterinären för någon sjukdom eller skada. Bara vaccinerat sig samt behandlat rävskabb.

För ett par veckor sedan konstaterades det att hon hade en kraftig urinvägsinfektion. Jag upptäckte i samma veva ett par knölar under magen. I dag var jag tillbaka till veterinären med henne för att lämna nytt urinprov samt för att undersöka knölarna som har vuxit väldigt fort på kort tid. Urinprovet visade på bättring, men det var som jag befarade med knölarna. Det är elakartade tumörer som sitter väldigt djupt.

Det är som veterinären sa ”Så jäkla synd med knölarna när hon är så pigg och fräsch i övrigt”. Hon är fortfarande lika sprudlande alert ute. Men det kan som sagt var gå fort nu. Man kan inte säga om hon har veckor eller månader kvar. Hon får fortsätta med sin medicin och kommer nu att få leva livet full ut den sista tiden.


Poserar för matte.

Men märker jag att hon blir försämrad och börjar lida, kommer vi att ta farväl av vår älskade fyrbenta vän som har betytt oerhört mycket för oss alla. Hon har även gått in i många andras hjärtan under sina år. Linus och Fly har vuxit upp tillsammans så det kommer att bli tungt den dagen det är dags.


Det är svårt att tro att hon har drabbats av en elak sjukdom. Hon hoppar och studsar mer än gärna efter snöbollar.

För en stund sedan var jag ute och körde ett par varv runt spåret med skidorna och hundarna. Fly hängde glatt med och tog täten framför settrarna. Just i dag kändes det extra bra. Lillgumman, still going strong. En fighter alla gånger.

Härlig fjällhelg

Hemma igen efter en helg i fjällen och husvagnen. Det har varit en kanonhelg med en hel del fågelarbeten för hundarna. I går var vi ute flera timmar på fjället. Dagen började lite dimmigt men allt eftersom tiden gick sprack det upp och solen visade sig (något som nu känns i ansiktet). Det blåste en hel del mellan varven men det gjorde ingenting när vi fick kontakt med ett gäng med ripor. Redan efter 5 minuter i första släppet hittade Boy fågel.


Boy med siktet inställt på en ripa. Foto: Ulf Öhlund


Jag och Stacie. Foto: Ulf Öhlund


Fina vyer är som balsam för själen.


Stacie-gumman på väg in.


Full fart.


Halvsyskonen Asta och Boy i ett fågelarbete. Här blåste det rejält.

Det blir ett kort inlägg och många bilder. Värken är grym så nu blir det en stund i soffan innan sängen kallar.

Packar

Full fart mot helgen! Jag håller på att packa för fullt inför en helg i husvagnen. Önskedrömmar är ju att man får någon sån här härlig dag som bilden nedan visar. En arkivare från april förra året, då man kunde åka i kortärmat, om man ville, på fjället. Lovely!

100428_5

Veckan har gått i en rasande fart.  Hoppas att helgen inte går lika fort. 🙂 Det har varit en intensiv träningsperiod den senaste tiden med framför allt Boy. Och träningen har gett resultat. För under min ledighet gjorde jag apportprov med Boy och blev godkänd. I och med det får han nu startas i öppenklass på jaktprov. Redan nästa helg är han anmäld till säsongens första prov. Ska bli kul. Även om jag är äckligt nervös när det gäller jaktprov. Men samtidigt som det är nervöst så är det roligt. Fast ibland frågar man sig varför man utsätter sig för det. 🙂

Ha en trevlig helg allihopa!

Dagens flumbild

Flummade på med Boy tidigare i dag. Här är bildbevisen.
Håll med om att han liknar en sån där gammal domare från adams tid med peruk. Kan väl tillägga att herr flum går med på det mesta, men tappar tålamodet när matte ska hålla på fota i tid och evighet.

Trevlig helg!

Migränmorgon

I morse ville jag bara dra något gammalt över huvudet. Jag hatar att känna migränen det första man gör när man slår upp ögonen. Man ligger kvar i sängen en stund och försöker ligga rätt med nacke och huvud med förhoppning om att det ska släppa. Men det är bara att ge upp. Det bästa är att försöka kliva upp och få igång blodcirkulationen.

I dag är det inte så trevligt väder. Det snöar och blåsar en del. Mina planer på att ta mig till fjällen under min ledighet har inte riktigt gått som jag hade tänkt. Dels har sonen i huset inte varit speciellt sugen men framför allt har det inte funkat att åka iväg med alla hundarna när Stacie löper och Boy har varit grymt påverkat av det. Jag satsar istället på att ta mig upp nästa helg för att träna stenhårt.


Var är alla fåglarna matte?!?

I går var jag ute och nötte på med Boy i närmare två timmar. Det enda vi hittade var färska spår efter fåglarna. Var sjutton håller de hus?! Vill och behöver verkligen komma i så mycket fågel som möjligt så jag vet att allt fungerar som det ska inför provsäsongen. Ska försöka ta mig ut i dag en sväng om snöfallet lättar lite grann.

Den hemska dagen för åtta år sedan

I dag är det en solig och fin dag. En dag då många minnen kommer upp till ytan. (Varning för att texten är djup)

För exakt åtta år sedan tog mitt liv en fruktansvärd vändning. Den 10 mars 2003 började som vilken dag som helst. Det var en måndag. Leffe, som då arbetade hos mina föräldrar i fjällvärlden, hade åkt iväg på morgonen för att spendera veckan där uppe. Jag själv arbetade i godan ro totalt ovetande om vad som väntade.

Ganska sent på måndagskvällen hör jag en bil som svänger in till gården. Förstod ingenting. Tittar ut genom sovrumsfönstret och ser att Leffe har kommit hem igen. Magkänslan säger mig att jag inte vill träffa honom. Jag hör hur han låser upp dörren samtidigt som mitt hjärta bankar i en väldig fart. Jag börjar gå ned två steg i trappen. Mina ben skakar. Leffe ber mig komma ner. Jag hör på rösten att det här är inte bra. Jag tar mig bara halvvägs ner för trappen och står sedan och försöker intala mig att det är nog ingen fara. Men varför har han kommit hem redan!

När han sedan säger att det har hänt något hemskt och därefter berättar att min mamma inte längre finns. Att man har hittat henne död i badrummet. Då minns jag inget längre. Jag ramlar ihop i trappen. Hela marken under mig rämnade och jag var säker på att han måste ju för fan stå här och ljuga för mig. Leffe tvingade mig att ringa pappa. Ett av mitt livs värsta samtal. Då får jag det bekräftat.

Den närmsta tiden efter var fylld av förtvivlan men på något sjukt sätt blev jag väldigt praktisk och planerade allt från begravning, sten till vad som skulle hända efteråt. Jag vet att jag de första dagarna försökte skjuta bort vetskapen om det som hade hänt. Det var inte förräns jag kom hem till pappa som jag verkligen förstod att hon inte längre fanns.

Begravningen minns jag som väldigt fin. Vi hade en tjej som sjöng flera av mamma favoritlåtar och ”Som en bro över mörka vatten”.

Kyrkan var fullsatt och jag blev överväldigad över hur många människor som hade kommit och över hur mycket blommor som fanns runt mammas vita kista.

Vila i frid mamma. Du är saknad.

PS) Mamma gick bort med hjärtfel. Det visade sig att hon en längre tid hade gått med åderförkalkning i kranskärlen.

Hemmahelg

Långledigheten på hela 11 dagar inleddes med en skön hemmahelg. Planer fanns på att åka upp till fjällen, men med tanke på ovädret som rådde i fredags och även delar av lördagen, valde vi att stanna hemma. Jag har istället varit och tränat en hel del med hundarna här hemma. Bland annat jakttränat samt apportträning i skogen.

Med Fly-gumman går det bra. Det verkar som om medicinen verkar och hon har inte pinkat inne på hela helgen. Känns skönt.

I dag har jag varit i Finnliden och tränat med Boy. Vädret var gudomligt och det kändes som en riktig vårvinterdag. Agneta hade med sig både våffeljärn för eldstad samt våffelsmet så det blev nygräddade våfflor under fikapausen. Gott! Tack alla för en trevlig träningsstund.


Korvgrillning, kaffe och våffelgräddning vid elden.

Stort grattis till Kicki som i går blev BIR och BIS med Gidde på SSRK:s utställning i Öjebyn.

Grundligt undersökt

Det gick bra för Fly hos veterinären i eftermiddags. Hon var coollugn i väntrummet. Låg och kikade på alla hundar som passerade. Det visade sig att hon har en kraftig urinvägsinfektion. Det var mycket bakterier i urinprovet, som kommer att skickas in för analys. Hon har dessutom två knölar vid juvrerna som vi måste hålla koll på. Men inga problem med vare sig lungor eller annat. Veterinären snabbkollade synen, när hon ändå var inne, och hon regerade normalt på ljuset.

Jag valde att göra en röntgen för att utesluta några problem på insidan. Röntgenplåtarna var felfria. Veterinären tyckte dessutom att hon hade en väldigt fin ryggrad med tanke på hennes höga ålder. De tyckte alla att hon var pigg och fräsch för sina snart 11 år. Dock måste vi försöka få upp henne i vikt, hon har gått ner ganska mycket den senaste tiden.

Nu ska hon käka antibiotika och en annan tablett för att se om det blir bättre.

The old lady is still going strong!